Kuchyně do bytu - přípravy

Ať už kupujete úplně nový byt nebo starší v činžovním domě, máme pro vás na začátek několik rad a tipů, které vám později ušetří kupu starostí.

Podlaha na beton

Kuchyňská linka má svoji váhu, zvlášť když na ni umístíte kamennou pracovní desku. Proto je lepší ji položit rovnou na základní betonový podklad. Jinak hrozí, že se vám soklové nohy budou postupně zatlačovat do materiálu podlahy (PVC, korek, vinyl...). Navíc se tímto způsobem vyvarujete problémů, pokud plánujete instalovat podlahové topení.

Chcete tichou myčku?

V polovině případů chybí v bytech přípojka vody a odpadu k myčce. Dá se to vyřešit rozdvojkou u přívodu studené vody a připojením odpadu k sifonu dřezu. Takové řešení je ale hlučné. Pokud chcete při mytí nádobí klid, je lepší zasekat přívod i odpad do zdi.

Okenní parapet na výši

Rozumíme vám, chcete mít z kuchyně pěkný výhled a tak plánujete kuchyňskou linku u okna. Dejte ale pozor - nejmenší výška moderních linek, včetně pracovní desky je 890 mm! (standart 70mm sokl, 780mm spodní skříně, 40mm pracovní deska. Je-li okenní parapet níže, budete muset zvolit tenčí pracovní desku nebo změnit koncepci kuchyně. Nejčastější standardní výška kuchyně 920mm

Pokud můžete ovlivnit výšku parapetu, zvažte jednu praktickou variantu - parapet i pracovní desku vám dokážeme vyrobit z jednoho materiálu a ve stejné výšce.

Chcete-li mít u okna dřez, nezapomeňte vzít v úvahu, zda křídlo okna při otevírání nenarazí do dřezové baterie.

Možná budete potřebovat vést k oknu odtah od digestoře a ten následně zakrýt sádrokartonovým podhledem. Pak počítejte minimálně s 200mm rozdílem mezi horním okrajem okna a stropem.

Připravte si stěnu

Pro ukotvení vaší nové kuchyně hraje důležitou roli materiál stěn a stropu. V sádrokartonových stěnách bude nutné dodělat výztuhy. U dutých cihel se nábytek připevňuje chemickou kotvou. Ve velmi starých bytech se kuchyně v některých případech musí kotvit skrze celou stěnu.

U klasické panelákové stěny se často předělává instalace vody a elektřiny, která se musí táhnout podél zdi. Těmto "překážkám" je pak nutné přizpůsobit konstrukci linky.

Ve starých bytech není ve většině případů nic v pravém úhlu. Řešením je stavební úprava a dorovnání stěn, nebo se bude muset přizpůsobit návrh vaší nové kuchyně. Druhá varianta je však cenově a časově náročnější.

Potíže s odtahem

V některých bytech odtah chybí, což se kompromisně řeší digestoří s filtry s uhlíkovými vlákny. Tento filtr není bohužel schopen pohltit velmi aromatické pachy a vzdušná vlhkost v kuchyni zůstává úplně. Pokud se filtr nemění 2x ročně, hrozí snížení odtahu, větší hlučnost a mastná skvrna na stěně v místě vyústění odsavače.

Pokud odtah máte k dispozici, je nutné zvážit, kde bude umístěna digestoř. Vedení odtahu by mělo být kvůli účinnosti co nejkratší. Důležitý je také průměr odtahu, protože většina moderních digestoří potřebuje 150mm otvor. Každý centimetr zúžení zvyšuje hlučnost a snižuje účinnost.

Světla, prosím

Pracovní deska musí zářit jako divadelní jeviště. Proto nezapomeňte na vývod pro světla a vypínač na stěně v úrovni horních skříní. Zbytek stropního osvětlení je nutné naplánovat vzhledem k typu stropu (sádrokarton, trámy...).


Kuchyně do RD - přípravy

Máme pro vás několik tipů, jak začít s plánováním kuchyně.

Rekuperace aneb šetříme energií

Moderní trend úspory energií před vás postaví problém s odtahem digestoře. Nemůžete jej vyvést ven z domu, protože musíte využít odtah s nucenou cirkulací. O pachy a vlhkost se bude muset postarat rekuperační jednotka - řešte s dodavatelem vaší rekuperace. Na vás zbude pravidelná výměna uhlíkového filtru v odsavači.

Podlahové topení

V některých případech je nutné kotvení kuchyňského ostrůvku do podlahy. Buď již v návrhu vynechte topení v místě ostrůvku, nebo ostrůvek budete muset nalepit na podlahu.

Atypické stropy

Pozor na výšku kuchyňské linky, aby nekolidovala se stropem, trámy či šikminami. Také vám doporučujeme řešit umístění odsavače ještě ve fázi projektování domu. U atypických stropů totiž může vzniknout problém s digestoří nad kuchyňským ostrůvkem.

Kotle a ohřívače v kuchyni

Při rekonstrukci rodinného domu můžete vhodný elektrický či kondenzační kotel pro ohřev vody "skrýt" přímo v kuchyni, a to zabudováním do nábytku. Elektrický průtokový ohřívač vody nebo zásobník na 10l v kuchyni se zase bez problémů vejde do skříňky pod dřezem.


Jak se připravit na nákup kuchyně - Rekonstrukce

Běžná životnost kvalitní kuchyňské linky je něco mezi 15 a 20 lety. Nejen, že vaše stará linka jednoho dne zkrátka "doslouží", ale na trhu se také neustále objevují nové technologie, materiály i trendy ve využití prostoru kuchyně.

Pokud se rozhodnete pro totální rekonstrukci kuchyně, je třeba ohlídat pár důležitých detailů.

Plyn, voda, odpady

Původní instalace rozvodů velmi pravděpodobně nebude vyhovovat potřebám kuchyně navržené dle nejnovějších trendů ergonomie pohybu. V případě panelového domu je navíc obtížné rozvody tzv. zasekávat. Pokud do rozvodů nechcete zasahovat, určitě je nechte alespoň odborně zkontrolovat.

Elektřina

Stává se, že zastaralé elektrické rozvody "neutáhnou" sklokeramickou nebo indukční desku. Vždy je výhodnější mít rozvod přizpůsobený napětí 380 V. Ke zvážení je také revize umístění centrálního osvětlení, které si můžete v některých částech kuchyně "stínit". Pak je dobré zvážit dodatečné osvětlení u sporáku či pracovní linky.

Odtah

V případě změny dispozice oproti původnímu řešení pamatujte na odtah odsavače, respektive umístění otvoru pro případný odtah mimo místnost. Při recirkulaci není nutné řešit.

Doporučuji vše řádně naplánovat a s přípravou prostoru pro novou kuchyni začít až po finálním návrhu celé kuchyňské linky!

Nadpis textu

Váš text začíná právě zde. Klikněte a můžete začít psát. Porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat.

Článek v časopise Deník, kde jsem také přispěl

https://www.denik.cz/dum-a-byt/kuchyn-by-mela-byt-prijemnym-srdcem-domova-20180411.html

Mé odpovědi redaktorce na komplex otázek

  • S jakými nejčastějšími "omyly" se ze strany zákazníků ve vašem studiu setkáváte? (nesmyslné požadavky, neřešitelná zadání, mylné informace apod.) Víte, kde se tyto omyly v povědomí lidí berou a co byste proto zákazníkům po svých zkušenostech v této souvislosti doporučil?

V prvé řadě je potřeba definovat omyl a jak vzniknul. Hodně zákazníků k nám na studio dorazí s návrhem od designera či architekta, čili je předpoklad že by zadání mělo být správné jak po stránce ergonomie, funkčnosti, přístupu, zohlednění potřeb zákazníka, jeho stylu vaření a celkový rozpočet na kuchyni probral designer a architekt se zákazníkem. Toto ovšem díky mé 21leté praxi v 80% případů není bohužel pravda. Většinu nesmyslných, komplikovaných dispozicí s nešťastnou ergonomií, velké množství skříní, obednění nábytkem celého prostoru, nedořešená funkčnost kuchyně, spotřebičů, odvětrání, detailů a především zbytečně vysoká cena je dílem právě designera či architekta, který zákazníkovi vnutí svoji vizi a často se ho neptá na rozpočet. Doporučení je postavit architekta a designera do funkce poradce, stran řešení domu, dispozice a barevného sladění a veškerou technickou část kuchyně přenechat na kuchyňského specialistu, který pro zákazníka navrhne praktickou, funkční a estetickou kuchyni za ideální poměr/cena/výkon.

V dnešní době s nástupem inteligentních domácností, pasivních domů a rekuperace je vhodné řešení najít vcelku složité, u dosti zákazníků je třeba u rekuperace nemožnost odtahu ven problém, pokud opravdu rádi vaří, recirkulace digestoře opravdu pachy z vaření nevyřeší. Hodně zákazníku řeší v ostrůvku vaření nebo dokonce i mytí, toto vše je potřeba už řešit v návrhu domu a je potřeba to s architektem a stavbou naplánovat dopředu, proto čím dřív zákazník na studio přijde tím lépe. Běžně máme zákazníky, kteří od prvotního návrhu budou bydlet až v horizontu 1.5 - 3 roky

  • V dnešní době se stále více řeší ekologická stránka života - jaká jsou ekologická rizika a zátěže nekvalitních materiálů použitých v kuchyni? (prosím konkrétně - co v nich může být za látky, za jakých podmínek se uvolňují a co nám mohou způsobit)

Krize v roce 2008 odstartovala nešvar šetření na zákazníkovi, vidíme to u potravin, aut, spotřebičů a v neposlední řadě i v nábytku, kde jsou rozdíly opravdu značné a na první pohled nejsou zcela zřejmé, uvedu příklad, na párku si spotřebitel přečte, že není vyroben z masa, ale u nábytku ne, žádná norma pro výrobce, aby zákazníkovi předložili kompletní specifikaci z čeho a jak je kuchyně vyrobena není. V dnešní době se tak setkáte s materiály, u kterých je urychlena forma výroby, je zde horší podíl dřevní složky, více odpadu, těkavé látky, ftaláty, formaldehydy které jsou primární karcinogeny, spolu ještě s nedokonalou formou výroby, použitím nevhodných hran, lepidel na tyto materiály vede k tomu, že tyto látky útočí na zákazníka. Dále tyto materiály mají malou objemovou hustotu, tudíž korpusy neunesou velkou zátěž kontejnerů, zásuvek, pracovních desek z pravého a technického kamene, spotřebičů. Česká Republika není tak přísná na ekologii výroby jako v jiných státech, tudíž zde "projde" dost věcí co by na západním trhu nebylo možné. Velký výrobce dnes musí mít výrobu, kde je zátěž pro přírodu co nejmenší, vlastní čističku, třídírnu a separaci odpadů, přispívá do eko fondu a obnovitelných zdrojů, nábytek který vyrobí tak formou výsadby dřevin opět nahradí

Na našem studiu rádi říkáme, že naše kuchyně "nesmrdí" což se přesvědčí každý zákazník po montáži kuchyně u něj doma

  • Možná v málokteré sféře bydlení se tolik mění trendy jako v oblasti kuchyní - jaké jsou ty aktuální? Co už je zcela out a proč? A má vůbec smysl řešit v rámci kuchyní nějaké trendy?

Trendy byli, jsou a budou, je na zákazníkovi zda stavbě podřídí i komplet interiér nebo půjde cestou nadčasového designu. Uvedu opět příklad, zákazník si postavil kulatý dům a vše v interiéru bylo kulaté včetně kuchyně, což bylo in v roce 1998 až 2003 ale dnes tyto kuchyně už trendy nejsou a působí leckdy komicky. Dále je tu barevný trend, který stejně jako v módě se mění, je tu cyklus zhruba 7 let, kdy se mění barevné tóny kuchyní. Pro dost Čechů je ale klasická bílá stále top. Poslední dva roky je ústup od lesklých prvků a dominují kuchyně v matu, ať se jedná o pryskyřici, lak či nano laminát. Momentálně jsou in světlejší odstíny barev spolu se světlými tóny dřeva a posun do urban stylu (šedá, beton) + výraznější dřevodekor

Důležité je při výběru barev, aby byl spokojený zákazník, aby mu barevné řešení tzv. sedlo a v posledních letech kdy je trend spojení kuchyně s jídelnou a obyvákem aby celý tento prostor byl v jednotném harmonickém celku a zákazník se v něm cítil dobře a dobře se mu v něm pracovalo a relaxovalo

Co je už vyloženě out podnikatelské baroko v kuchyních z let 1992 - 1998, materiály buk, olše, třešeň, nesmyslné řešení kuchyní až po opravdový tvarový a materiálový chaos, naštěstí tato doba minula J a dnes se s ní člověk setká jen v inzerci neprodejných nemovitostí

  • Který kuchyňský styl nejvíce vyhovuje vám osobně a proč? A který byste si domů nikdy "nepozval"?

Ač jsem vzděláním "dřevař" tak kuchyni bych dal přednost moderní, "bezmadlové", v matu. Je to estetické a zároveň praktické řešení kuchyně, jednoduché na údržbu a v případě nano laminátu i s funkcí proti otiskům prstů a ve vysoké tvrdosti plochy

A co bych si domů nepozval, tak kuchyně z folie, senosanu, akrylu, jsou to nevhodné materiály do funkční kuchyně, která má vydržet 20 -30 let

Ergonomie v kuchyni

Ergonomie je věda, která se zabývá aplikací poznatků o lidském těle a psychice do designu a funkčnosti předmětů, kterými se obklopujeme. Nejde tedy jen o řazení zón v kuchyni, jak často slýcháme. Celý problém je mnohem širší a týká se zejména těchto oblastí:

celkové uspořádání (řazení jednotlivých zón, průchody, bezpečnostní prostor a odkládací plochy)

použití ergonomicky vhodných modulů skříněk, jejich vybavení - parametry kuchyně ve vertikální ose (výška uložení pracovní plochy, horních skříněk, prostor mezi pracovní plochou a skřínkami)

uložení potravin (systém výsuvů, zásuvek,..)

velké a malé spotřebiče, doplňky

osvětlení (jeho vliv na zrakovou hygienu v kombinaci s použitými materiály, barvami, povrchy, kuželovitým, nebo plošným směřováním)

parametry přijatelného hluku (digestoř, velké a malé spotřebiče, práce v kuchyni)

design (celkový tvar kuchyně, dveří, okrasných prvků, doplňků)

podmínky a zejména omezení daná prostředím (architektonické - možnost odtahu, vedení vody, výška uložení oken, ale i individuální - frekvence doplňování surovin, počet osob v kuchyni, lokalizace jídelního koutu..)

KuchyňskýExpert.CZ
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!